Co nowego?
Wczytywanie...

Jak dbać o zioła doniczkowe

Aby mieć świeże zioła w kuchni nie trzeba wielkiego ogrodu ani szklarni, w której bedzie się hodować sadzonki. Nie należy także być nawet znawcą roślin i ogrodnikiem. Co jest niezbędne, by mieć zioła doniczkowe? Jak się okazuje, własna hodowla nie jest wcale skomplikowana.

Wystarczy świetnie oświetlony parapet (najlepiej od wschodniej strony) albo ogród wertykalny na tarasie albo balkonie. Ci, którzy znają się na gotowaniu, wiedzą, żę bazylia w doniczce, która jest świeżo zerwana tuż przed podaniem, wzbogaci smak sałatki lub pasty do kanapek. Jako ziołowy dodatek zamiast soli będzie dobrze pasować do zup, poprawi smak sosu pomidorowego albo takiego, który podaje się z makaronem Oprócz tego będzie ładnie wyglądać na kanapce z mozzarellą - intensywnie zielone listki bazyli nie tylko świetnie smakują, ale również wyglądają. Tożsamo łatwa w uprawie jest kolendra. Ta roślina zawiera sporo witamin, przede wszystkim A oraz C. Jest znanym antyoksydantem, jak zresztą większość ziół. Wśród ziół hodowanych w domu na parapecie można posiadać także szczypiorek - tem sam, który rośnie w ogrodzie. W wielu sklepach można zakupić szczypiorek w doniczce. Regularnie podcinany, będzie posiadać mocne korzenie i wiosną można go przesadzić wprost do gruntu. Zioła i warzywa z własnej uprawy sprawiają, że dania są zdrowsze, pozbawione konserwantów i pestycydów, które mogą być groźne dla zdrowia. Co więcej zimą świeże zioła są dość drogie, dużo lepiej na ten okres mieć w doniczkach swoje zioła i sięgać po nie w czasie gotowania.
Warto zobaczyć: mięta.